Hvordan unngå utbrenthet

Det finnes like mange grunner til at man blir utbrent som det finnes måter å unngå problemet på. Det er liten tvil om at begge involverer en endring i hverdagen og hvordan vi lever livene våre. De fleste som har tatt en høyere utdanning, uavhengig av om det er innenfor helse, sosialt arbeid, økonomi eller finans, går med med en liten drøm om å starte for seg selv. Mange ivrige gründere kaster seg over arbeidet, men etter en stund går kroppen tom for energi og man blir utbrent. Flere tusen nordmenn opplever dette hvert eneste år. Det gjelder også de som ikke har startet for seg selv, men dette er spesielt en hardt rammet gruppe.

Variasjon i hverdagen er viktig

Det første spørsmålet man bør stille seg er hvem som styrer mesteparten av din egen dag. Er det arbeidsgiveren din, er det deg selv eller er det familien din? Stress kommer når man føler at man har mistet kontrollen og ikke har oversikten. Da må man gjøre endring ved hjelp av god planlegging, hvilket innebærer å dele opp dagen og gjøre den variert og morsom. For uten lek, samvær og humor blir det fort bare jobb, noe som fører til utbrenthet.

Mosjon hjelper fysisk og psykisk

träningDen viktigste grunnen til at man føler seg utbrent er fordi man ikke har vært flink nok til rekreasjon. Idrettsutøvere er flinke til dette. Bruk fritiden til å holde deg i form gjennom varierte, morsomme aktiviteter. Mange vil nok tenke at rekreasjon er å ligge på sofaen foran TV-en, men på sikt gir en slik strategi meget dårlig avkastning. Mosjon er selvfølgelig en rekreasjonsaktivitet i seg selv, og hvis du inkluderer venner og familiemedlemmer i treningsøkten kan det bli riktig sosialt også. Viktigheten av å leve et aktivt liv har den siste tiden blitt gjenstand for oppmerksomhet fra høyeste politiske hold. Lørdag 5. september holdt således Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre en appell, før Høyres Jan Tore Sanner fyrte av startskuddet i årets utgave av Lørenskogsløpet. Temaet var blant annet at mosjon gir både fysisk og psykisk overskudd i hverdagen. Etter mosjon får man overskudd og bedre samvittighet og kan nyte en god film eller kanskje et spill hos http://www.gratiscasino.com/no/ for å koble helt av.

Hvordan oppleves utbrenthet?

Ukene raser unna, ofte i det samme tempoet du starter hver eneste mandag morgen med. Dagene har fått et mønster som igjen har fått deg inn i en tilstand. Sinnsstemningen din har også blitt ganske lik. Den eneste variasjonen du opplever er at du må skifte fokus de gangene du skal møte nye kunder eller holde et viktig foredrag. Det å våkne opp fra denne tilstanden er vanskelig og gjør man det ikke selv, hvilket er grunnen til at det så ofte er andre som må fortelle deg det. Mister man kontrollen og opplever for store utfordringer i en slik tilstand kommer fort stresset, og det er hvordan du nå takler stresset som avgjør om du blir utbrent eller ikke. Denne beskrivelsen passer ikke for alle, men er generelt dekkende for hvordan utbrenthet oppleves.

Planlegg dagene dine god tid i forveien

For å unngå i havne i denne situasjonen, må man altså styre tiden sin vel og planlegge dagene godt. Har man barn må for eksempel hver eneste fritidsaktivitet ned i kalenderen så snart man vet om den. Et klart varseltegn for utbrenthet er nemlig når man føler at arbeidsoppgavene vokser over hodet ditt. Du har så mye du skulle ha gjort og begynner samtidig å miste oversikten over oppgavene dine. Du føler at du ikke klarer å prestere like godt på ulike arenaer, som på jobben, sammen med familien eller kanskje sammen med venner. Hvor skal du nå starte for å ta kontrollen over ditt liv? Fasiten for mange er å skrive ned en «to do” liste, få ned alt du har mistet kontrollen over. Få punktene ned på papir og inn i kalenderen. Når du først har oversikt over ukas gjøremål, vil du lettere kunne prioriterte bort alt annet enn det strengt nødvendige og i stedet fokusere på det som er viktigst. Og glem for all del ikke å nyte livet heller, om det så er med mosjon, spill og lek eller gode venner og families selskap!