Hvordan starter man et foretak

imagesQFB5QYMHFør man kan starte et foretak, må man ha en god idé, og man må undersøke markedet for å sjekke om folk faktisk er villige til å betale for det produktet eller de tjenestene man ønsker å tilby. Deretter må man strukturere ideen sin, og velge selskapsform. Som hovedregel må man være over 18 år for å starte et enkeltpersonsforetak. I visse tilfeller holder det at man er over 15 år.

For å lykkes, er det som regel lurt å drive med noe man elsker. Da har man størst sjanse til å lykkes, og man er også mest motivert til å jobbe hardt når man jobber med noe man liker. Men man må også være realistisk og sjekke at det virkelig er marked for det man driver med. Hovedregelen man bør følge, er å øke inntektene og redusere kostnadene. Sett også av penger til skatt og moms helt fra starten, slik at disse pengene er klare når skatten skal betales.

Ikke sats på å bli størst eller mest kjent. Velg andre måter å skille deg ut på, som for eksempel gjennom å tilby bedre service og kundestøtte enn de konkurrerende foretakene. En god regel er å gi kundene mer enn de forventer. Følg opp kundene, og send dem gjerne personlige beskjeder og hilsener en gang i blant. Dersom det er mulig, kan det også være lurt å finne noen å samarbeide med. Tren på å bli en god selger, eller lei inn noen som har lang salgserfaring. Dersom du ikke ønsker å gjøre regnskapet selv, må du leie noen til å gjøre det. Sørg for all del for å holde firmaøkonomien og privatøkonomien adskilt. Dersom du trenger gode råd, så snakk med noen som forstår seg på ting. Familie og venner er ikke alltid de beste rådgiverne i slike sammenhenger.

Det er både spennende og engasjerende å starte et eget foretak, men det er også viktig at man ikke jobber altfor mye. Det er viktig å ta seg tid til å koble av og gjøre andre ting. Langsiktig tenking og profesjonelle vaner helt fra starten av er også veldig viktig. Sørg for å ha litt ekstra penger i bakhånd til uforutsette utgifter, og innfør gode faktureringsrutiner helt fra starten. Dersom en kunde ikke betaler, er det viktig å kreve inn pengene, om nødvendig ved hjelp av inkasso. Sett deg inn i alle regler som gjelder, enten det er drift av foretaket, skatter, avgifter og skjemaer som skal fylles ut. Det er også lurt å begynne med pensjonssparing for næringsdrivende.

Selv om det er mye arbeid med å starte et eget foretak, kan det være både givende og spennende å starte for seg selv. Dersom man legger gode planer helt fra starten, og sørger for å ha gode rutiner, kan man også unngå mange av fellene og problemene som finnes. Det er også viktig å skape oppmerksomhet rundt foretaket, slik at man tiltrekker seg kunder. Dette kan man få god hjelp til av markedsføringseksperter eller reklamefolk.