Hvordan bygger man opp varemerket sitt?

Merkevarebygging er viktig, også for enkeltpersonsforetak og andre småbedrifter. De kjente merkevarene blir gjenkjent av folk over hele landet, og dette gir bedriftene et konkurransefortrinn. Det krever både tid og tålmodighet å bygge opp et varemerke, men dersom man legger ned tid i dette, kommer det til å lønne seg på lang sikt. Man kan søke eksperthjelp til å bygge opp en merkevare, men det er også mange ting man kan gjøre på egen hånd.

Det første man bør gjøre, er å sette seg i kundens sted. Hva er det kunden ønsker, og hvordan kan foretaket hjelpe kunden til å oppnå dette? Vær ærlig. Man må aldri lyve eller skryte på seg at produktet eller foretaket er bedre enn det faktisk er. Det er viktig at man holder det man lover, for dersom man lover mer enn man klarer å holde, vil kundene miste all tillit til varemerket. Kunder som blir skuffet over foretaket, kommer også til å fortelle dette videre, og da får foretaket negativ omtale. Da er det bedre å love litt mindre enn det man klarer å holde, og heller overraske kundene gjennom at de får mer enn forventet.

Velg enkle slagord i markedsføringen. Bruk noen få nøkkelbegreper som sier noe om foretaket og de ansatte. Lag en lett gjenkjennelig logo som brukes i all markedsføring, og all kommunikasjon med kundene. Bruk enhver anledning til å reklamere for foretaket. Bruk logoen i e-poster, brev, på sosiale medier, i annonser og brosjyrer. Dersom foretaket støtter et godt formål, som en lokal aktivitet, bør logoen selvsagt plasseres der også. En annen idé, er å trykke opp klistremerker, eller dele ut penner, refleksbrikker og andre småting med foretakets logo på. Det trenger ikke å koste all verden å lage slike smågaver. Gavene kan deles ut til kundene når de handler hos foretaket, eller de kan sendes ut i posten sammen med reklamemateriell. All eksponering av logoen er god markedsføring, og smågaver som brukes av kundene kan minne dem på foretakets navn neste gang de skal kjøpe en vare eller en tjeneste.

Ta deg tid til å utvikle merkevaren. Et varemerke blir ikke landskjent over nattet. Det kan ta mange år å bygge opp tillit, men dersom man er tålmodig og ikke gir opp, vil merkevarebyggingen lønne seg. Det aller viktigste man kan gjøre for å bygge opp merkevaren, er å tilfredsstille kundene. Fornøyde kunder kommer tilbake, og en kunde som er fornøyd, vil heller ikke ha noen problemer med å anbefale foretaket til andre. Dersom en kunde ikke er fornøyd, er det viktig å innlede en samtale med kunden. Misfornøyde kunder klager som regel både til venner og kollegaer, og det kan føre til at folk unngår det aktuelle foretaket. Hvis kunden klager, bør man gjøre alt man kan for å rette opp i problemet. En kunde som blir tatt godt vare på, og opplever at problemet blir tatt på alvor og løst på en god måte, kommer til å snakke fint om foretaket