Å tørre å satse

Utfordringer fryder

Det er ikke bare-bare å hive seg ut i noe, hoppe med begge bena først og satse på at man lander rett. Det kreves mot, det kreves et kaldt hode og sterke ambisjoner. Man må tørre å satse. For å komme seg forbi frykten har man en rekke mentale forberedelser å gå igjennom, forberedelser som er utrolig gode for psykologien, uansett hva man har tenkt å foreta seg. Det gjelder nemlig å sette sin idé fremfor alt. Prioritere tankene og teoriene sine. Utfordre seg selv for å se hvor langt man kan komme. Oppdage ting, utforske og prøve seg frem. Den som intet våger, intet vinner – slik går uttrykket, og er helt korrekt. For man må sette ut på havet for å fange fisk, og man må klatre høyt for å få en god utsikt. Slik er det bare, og jo fortere man gjør det klart for seg selv at det ikke finnes noen annen vei, desto bedre. Samtidig er det viktig å påpeke at planlegging står sentralt. Det nytter ikke å hoppe ut i noe nytt uten å planlegge på forhånd. Gjennom planlegging slipper du kjipe overraskelser og uforutsette hindere. Selvsagt er det skremmende å gjøre noe nytt, men så lenge du virkelig har gått igjennom planen og vurdert alle vanskeligheter som kan oppstå, er det bare å sette i gang for deretter å se om dine kalkulasjoner stemmer.

Banebrytende eventyrer

gonzalo-pizarroDet er viktig å være i harmoni med seg selv, ha kontroll på følelsene og se det store målet. Inspirasjon er dog alltid positivt, og mange følger i fotsporene til historiske skikkelser. Conquistadoren Gonzalo Pizarro, for eksempel, var en oppdagelsesreisende, en av de første til å nå frem til Sør-Amerika – det nye kontinentet. Han visste ikke hva som ventet ham der, han visste ikke om lokalbefolkningen var vennligsinnet eller ei. Han visste ytterst lite, men det han hadde informasjon om ble grundig overveid og analysert. Pizarro er en ganske kontroversiell mann, men sin ære skal han ha – og det har han fått. Han har til og med gitt inspirasjon til en veldig populær spilleautomat kalt Gonzo’s Quest – klikk her for å lese mer om denne. Spillet oppfordrer til å følge i eventyrerens fotspor: Spanjolen satset alt, og med sin fryktløse holdning kom han ut sterkere enn noensinne. Med slik inspirasjon og store ambisjoner er det ikke måte på hvor langt man gå.

Thor Heyerdahl

thor1Vår egen Thor Heyerdahl var en ganske underlig mann. Han hadde egne teorier han gjerne ville bevise, og på grunn av sin motvilje til å gå av banen klarte han faktisk å bekrefte sine tanker. Kon-Tiki er den mest kjente ekspedisjonen han har foretatt, men også andre ekspedisjoner Ra-ekspedisjonene og Tigrisekspedisjonen fikk mye omtale i media. Heyerdahl var ikke redd for utfordringer, og lot seg ikke stoppe av bagateller. Med hodet høyt hevet fortsatte han der de fleste gikk av – derfor er denne mannen en legende, både her i Norge og ellers i verden. Det gjelder nemlig å tørre å satse. Glemme alt som stoppet deg, og prøve ut det du ønsker.